Všechny sbírky
Začínáme
Jak vybrat doménové jméno?
Jak vybrat doménové jméno?
Martin Cvrček avatar
Autor: Martin Cvrček
Aktualizováno před více než týdnem

Základní pravidla pro výběr domény

1. Firemní doména

Pro základní firemní prezentaci by se doménové jméno mělo shodovat s názvem firmy. Název by měl být co nejkratší a dobře zapamatovatelný. Doménové jméno by mělo označovat obor Vašeho podnikání (opravnaobuvi.cz) nebo být unikátní (google.com). Inspirovat se můžete i produktem, který je pro Vaše podnikání stěžejní. Doporučujeme vyhnout se zbytečným číslům či například pomlčkám. Doménové jméno je pak komplikovanější a hůře zapamatovatelné. Zvolte si několik variant pro firemní doménu v případě, že by některé byly už obsazeny. (viz. článek Co je to doména (doménové jméno)?

Nyní potřebujete zjistit, zda je Vámi zvolené doménové jméno volné. Učinit tak můžete na stránkách www.web4u.cz v naší OBJEDNÁVCE.

Vyberte si jednu z koncovek (.cz, .com,...), ke které bude Vaše doména náležet. Koncovku můžete zvolit například podle toho, v jakém jazyce budou Vaše stránky. Pokud bude doména volná ve více koncovkách, doporučujeme si zaregistrovat co nejvíce těch nejběžnějších (opravnaobuvi.cz, opravnaobuvi.com, opravnaobuvi.eu).

1. Osobní doména

Pro výběr osobní domény platí tatáž pravidla jako pro výběr domény firemní. Většinou je nejlepší zaregistrovat si doménu ve tvaru vaseprijmeni.cz. Máte pak možnost využít doménu III. řádu a Vaše webová prezentace může mít pak tvar jmeno.prijmeni.cz či si budete moci zřídit emailovou schránku [email protected] a podobně.

Dostali jste odpověď na svou otázku?