NS záznam

NS záznam

Martin Cvrček avatar
Autor: Martin Cvrček
Aktualizováno před více než týdnem

Co je to NS záznam

S pomocí NS (name server record) je možné určit jiný autoritativní DNS server (name server) pro danou sub-doménu. Můžeme tak v DNS záznamu domény II. řádu určit, že doména test.domena.cz nemá zónový soubor uložen tak jako doména II. řádu (domena.cz) na serveru ns.web4u.cz a ns2.web4u.cz, ale na jiném, který nadefinujeme v DNS.

Příklad: Doména test.cz využívá name servery ns.web4u.cz a ns2.web4u.cz - DNS záznamy této domény jsou tak uloženy na těchto name serverech. S pomocí níže uvedeného záznamu:

Název

Typ

Adresa

sub.test.cz.

NS

ns.server.cz.

v DNS určíme, že doména sub.test.cz nemá zónový soubor na ns.web4u.cz, ale na ns.server.cz. Při dotazu na doménu sub.test.cz se tak nejprve dotážeme name serveru ns.web4u.cz, který nás následně odkáže na ns.server.cz.

Přidání NS záznamu

Pro přidání NS záznamu se přihlaste do klientské sekce na adrese www.web4u.cz. Po přihlášení zvolte v panelu "Vaše služby a jejich administrace" možnost "Správa domén".

Ve správě domén zvolte ikonu "Online DNS", na následující stránce zadejte do formuláře název domény, jejíž DNS záznamy si přejete editovat, a ze seznamu vyberte TLD.

Na konci stránky naleznete formulář "Nový záznam". Do jednotlivých polí zadejte údaje, které máte k dispozici. Uložený NS záznam může vypadat např. takto:

Název

Typ

Adresa

sub.test.cz.

NS

ns.server.cz.

Dostali jste odpověď na svou otázku?