Všechny sbírky
Domény
DNS
Co je to Online DNS?
Co je to Online DNS?

Co je to Online DNS?

Martin Cvrček avatar
Autor: Martin Cvrček
Aktualizováno před více než týdnem

Služba on-line DNS je přístupná všem uživatelům, kteří mají u nás vedenou jakoukoliv doménu II. řádu (mojedomena.cz).

Co je to DNS? Domain Name System je v překladu systém doménových jmen, stará se o překlad názvu domény na IP adresu serveru, kde jsou pro doménu zřízené služby (webové stránky, e-mailové schránky atd.). Též se využívá pro zpětný překlad IP adresy na jmenný název serveru.

Příklad:

Do internetového prohlížeče zapíšete www.web4u.cz, díky DNS pak prohlížeč zjistí, že se má spojit se serverem na IP adrese 81.91.86.19 a tento server vám pak zobrazí prezentaci Web4U.

Každá doména má své DNS záznamy (tabulku s popisem směrování) uložené na DNS serverech, přičemž změny v nastavení směrování se provádějí právě na těchto DNS serverech. Pokud je doména registrována u Web4U a jsou u ní nastaveny DNS servery ns.web4u.cz a ns2.web4u.cz, můžete změny směrování provádět on-line z Klientské sekce.

Pokud chcete využívat výhody on-line správy DNS záznamů, stačí doménu k Web4U převést. Při převodu nezapomeňte změnit DNS servery na ns.web4u.cz a ns2.web4u.cz. Služba je zdarma, hradí se jen poplatky spojené s existencí domény (registrační, prodlužovací).

Ukázka Online DNS:

Dostali jste odpověď na svou otázku?