Všechny sbírky
Domény
CZ doména
Nastavení DNSSEC u .CZ domény
Nastavení DNSSEC u .CZ domény

Nastavení DNSSEC u .CZ domény

Martin Cvrček avatar
Autor: Martin Cvrček
Aktualizováno před více než týdnem

Co je DNSSEC?

DNSSEC je rozšíření systému doménových jmen (DNS), které zvyšuje jeho bezpečnost. DNSSEC poskytuje uživatelům jistotu, že informace, které z DNS získal, byly poskytnuty správným zdrojem, jsou úplné a jejich integrita nebyla při přenosu narušena. DNSSEC ověřuje pravost informací získaných z DNS. Více informací o tom, jak funguje DNSSEC, se dočtete např. zde.

Nastavení a úprava DNSSEC

1. Nejprve se přihlaste do své klientské sekce na stránkách www.web4u.cz

2. Po přihlášení do klientské sekce zvolte v panelu "Vaše služby a jejich administrace" možnost "Správa domén".

3. Ve správě domén nyní zvolte ikonu "Změna údajů".

4. Na další stránce pak zvolte ikonu "Změna technických údajů".

5. Zde pak postačí vyplnit název domény, kterou potřebujete editovat, a stiskněte tlačítko "Odeslat". Požadavek na změnu DNSSEC domény je přitom možné vytvořit pouze v klientské sekci, ve které se nachází i správa samotné domény.

6. Nyní jsme se dostali na stránku, kde je možné nastavení služby DNSSEC ne/použít, popř. upravit. Vše podstatné lze nastavit v kolonce "Identifikátor KeySetu".

7. Možnosti nastavení:

  • Použijete KeySet WEB4U - tuto možnost lze využít pouze u domén, které využívají naše name servery (NS). V tomto případě se DNS záznamy podepíší našimi klíči (KeySet).

  • Použijete vlastní KeySet - lze použít u domén, které nevyužívají naše name servery (nelze tedy použít NSSet WEB4U!). Zde je nutné obrátit se na vašeho správce DNS.

  • Nevyužívat - pole necháme prázdné, doména nebude chráněna technologií DNSSEC.

V rámci nastavení DNSSECu může trvat až několik hodin, než se požadovaná změna projeví. Tyto operace není možné z naší strany urychlit.

Dostali jste odpověď na svou otázku?