Všechny sbírky
Domény
EU doména
Doména .EU - obecné informace
Doména .EU - obecné informace

Doména .EU - obecné informace

Martin Cvrček avatar
Autor: Martin Cvrček
Aktualizováno před více než týdnem

Doménu .EU lze registrovat a prodlužovat na období 1-10 let.

Registrovat domény .EU si mohou:

  • osoby s trvalým pobytem na území členské země EU

  • firmy a podnikatelé se sídlem v členské zemi EU

  • organizace založené v členské zemi EU

Doména .EU podporuje IDN - může tedy obsahovat speciální znaky jako háčky a čárky. Dostupnost vybrané domény můžete ověřit v naší objednávce.

Domény .EU registrované před datem 15. září 2014 expirují vždy ke konci měsíce, ve kterém byly zaregistrovány. Pokud si tedy zaregistrujete doménu k například 7. 1. 2013, její expirace bude 31. 1. 2014. Doménová jména registrovaná po datu 15. září 2014 nevyprší na konci příslušného měsíce, ale na konci jejich období registrace, které se počítá na roky a může být v rozmezí od jednoho do deseti let. Jestliže si tedy zaregistrujete doménu například dne 15. 1. 2015, expiruje 15. 1. 2016.

Pokud dojde k expiraci .EU domény, bude doména přesunuta do tzv. karantény - 40ti denní období, kdy je doména stále registrována na původního držitele, není již funkční, ale je stále možné ji prodloužit za poplatek za obnovení domény z karantény. Pokud nedojde k obnovení domény po tomto 40tidenním období, bude doména zrušena a uvolněna k nové registraci. Ceník naleznete na tomto odkazu.

Transfer .EU domény se realizuje na základě transfer hesla (auth-id), toto heslo je třeba vyžádat od současného registrátora Vaší domény. Autorizační kód obsahuje celkem 16 písmen a číslic oddělených pomlčkami v následujícím formátu: XXXX-AAAA-BBBB-CCCC. Převod .EU domény je zpoplatněn částkou za transfer domény, při tomto převodu je doména prodloužena o 1 rok (tedy k současnému datu expirace přidá 1 rok). Ceník naleznete na tomto odkazu. Převod domény můžete provést v naší objednávce.

Více informací k .EU doménám naleznete na stránkách centrálního registru www.eurid.eu

Často kladené dotazy pak naleznete v nápovědě centrálního registru na tomto odkazu.

Dostali jste odpověď na svou otázku?