Registrace EU domény

Registrace EU domény

Martin Cvrček avatar
Autor: Martin Cvrček
Aktualizováno před více než týdnem

Pro začátek registrace domény navštivte stránku http://www.web4u.cz. V případě, že již máte u nás vedenou klientskou sekci, máte objednané služby nebo domény, nejprve se přihlaste do klientské sekce. Pokud ještě u nás nemáte vedeny žádné služby či domény, nevadí, během objednávky Vám bude vytvořena i klientská sekce.

Napíšeme název naší domény do OVĚŘENÍ DOMÉNY a počkáme na ověření, že je možné doménu objednat. U domény se objeví VOLNÁ / OBJEDNAT. Pokud se u názvu domény s koncovkou .eu objeví něco jiného, není možné provést registraci domény, neboť tato doména je již s největší pravděpodobností registrována jinou osobou.

Obrázek č. 1

Možné další stavy domén mohou být následující:

  1. PŘEVOD: doména je již obsazena, pokud nejste jejím majitelem, musíte si zvolit doménu jinou. Majitel domény ji může převést k naší společnosti či pro ni objednat služby. Při převodu domény bude vyžadováno potvrzení majitele domény (odkliknutí e-mailu, zadání autorizačního „transfer“ hesla apod.)

  2. NELZE OBJEDNAT: tuto doménu nelze zaregistrovat, ani pro ni objednat služby. Zřejmě již pro doménu vedeme nějaké služby a doména je již u nás vedena. Jste-li majitelem domény, kontaktujte naši technickou podporu a nechte si zaslat přístupové údaje pro administraci vašich služeb a domény.

  3. Dočasně nelze ověřit: centrální registr spravující tento typ domény je aktuálně nedostupný – objednávku této domény zopakujte později.

  4. Nepovolený název pro TLD: zvolená koncovka domény není platná, zvolte jinou.

Ve druhém kroku si můžete zvolit, jestli chcete Objednat pouze domény nebo jestli k doménám objednáte Webhosting anebo Serverhosting. Tyto služby můžete kdykoliv doobjednat samostatně. Zároveň si můžete u Objednat pouze domény zvolit, jestli chcete ZDARMA tarif VIZITKA, který Vám umožní mít jednu základní stránku a jeden e-mail pro danou doménu. Více se dozvíte v našem článku ZDE.

Obrázek č. 2

Na dalším kroku bude nutné vyplnit informace o zákazníkovi. V případě, že jste Nový zákazník, budete muset vyplnit nejprve přihlašovací údaje do klientské sekce, která se touto objednávkou zaregistruje. Kolonky, které jsou označeny tučně a *, musí být vyplněny. Pokud jste Stávající zákazník a na začátku jste se nepřihlásili do klientské sekce, můžete tak učinit nyní, pokud vyberete tuto možnost. Společnost Web4U umožňuje propojit klientskou sekci s Vaším mojeID. Pokud tuto službu využíváte, můžete se Přihlásit pomocí mojeID. Pokud jde o mojeID, při vytváření nového účtu je zvolena možnost vytvořit nové mojeID.

Obrázek č. 3

V další části je nutné zadat Fakturační údaje. Pokud jste přihlášený uživatel, již máte fakturační údaje předvyplněné a systém automaticky otevře kartu Vedené fakturační kontakty. Pokud máte ve své klientské sekci více fakturačních kontaktů, můžete si zvolit ten správný. Můžete také založit Nový fakturační kontakt. Po vybrání správného fakturačního kontaktu stačí kliknout na Pokračovat.

Obrázek č. 4

Na dalším kroku je nutné zadat detailní informace k doménám. Můžete uvést údaje k majiteli (držitel domény).

V případě, že domény objednává osoba, která žije mimo území České republiky, je nutné zvolit název Země. Pokud jsou domény objednávány plátcem DPH, pak doporučujeme vyplnit DIČ subjektu (u zahraničních společností označované jako VAT). DIČ vyplňujte včetně označení členského státu EU (u českých subjektů každé DIČ začíná prefixem CZ).

Vzor vyplnění:
DIČ: CZ12345678

V případě, že Administrační kontakt je shodný s Majitelem, nechte volbu zaškrtnutou, není nutné jí měnit. Dále pak můžete nastavit name servery. Zadejte primární a sekundární name server, na které mají být domény směřovány. Nepovinně může být vyplněno name serverů více. Standardně jsou předvyplněny name servery naší společnosti:

ns.web4u.cz
ns2.web4u.cz

Domény po převodu/registraci tedy začnou směřovat na objednávané služby u naší společnosti. Případnou změnu name serverů doporučujeme pouze pokročilým uživatelům.

Hodnoty, které jsou zde předvyplněné, změňte v případě, že již pro doménu máte objednané webhostingové služby u jiné společnosti a tato společnost Vám sdělila name servery, které se mají zadat. Tuto hodnotu také můžete později snadno změnit v Klientské sekci po registraci domény. Více o tom se dozvíte v článku Změna name serveru u EU domén.

Dále je nutné zvolit Nastavení pro domény EU, přesněji Jazyk (vlastník). U EU domény je povinnost zvolit jazyk, kterým hovoří majitel, resp. administrativní kontakt domény. Vyberte prosím příslušný jazyk ze seznamu. Následně můžete Pokračovat na další krok.

Obrázek č. 5

Na posledním kroku již máte pouze shrnutí Vaší objednávky. K dokončení objednávky registrace nové domény je nutné Souhlasit s pravidly. Poté stačí kliknout na Objednat.

Tímto jste vytvořili objednávku registrace doménového jména. Během několika desítek minut systém vygeneruje Zálohovou fakturu, kterou odešle na fakturační e-mailovou adresu. Zálohovou fakturu je nutné uhradit okamžitě, neboť jste si doménové jméno nerezervovali. Doména bude registrovaná až v okamžiku, kdy obdržíme platbu za vystavenou zálohovou fakturu. Do té doby může doménu registrovat jiná osoba.

Dostali jste odpověď na svou otázku?