Expirace generické domény

Expirace generické domény

Martin Cvrček avatar
Autor: Martin Cvrček
Aktualizováno před více než týdnem

Pokud nedojde včas k prodloužení generické domény, dojde k takzvané expiraci domény (ukončení platnosti). Pokud doména expiruje, dostává se do tří fází ochranné lhůty.

1) Renewal Period

V den expirace je doména většinou deaktivována a vstupuje do 20denního období, kdy je možné doménu běžným způsobem prodloužit, a to za standardní uvedenou cenu prodloužení generické domény. Proces prodloužení domény však může trvat i 5 až 7 pracovních dnů.

2) Redemption Period

Následující období obvykle trvá zhruba 30 dní, přičemž začíná po uplynutí 20 dnů Renewal Period. Během této doby je už doména vymazána z databáze registrátora, ale je stále rezervována pro současného držitele. Prodloužení domény v Redemption Period, tzv. restore, může být složitější, proto také trvá déle než před tímto obdobím. Navíc je výrazně dražší.

3) Pending Delete

Na závěr doména vstoupí do období, během kterého může být kdykoliv smazána. Toto období trvá 5 dní a v jeho průběhu již nelze doménu za žádných okolností prodloužit. Poté je doménové jméno opět uvolněno k nové registraci.

VAROVÁNÍ: Prodloužení po datu expirace je většinou zdlouhavé, problematické a výrazně dražší. Prodloužení domény tedy nenechávejte na poslední chvíli!

Dostali jste odpověď na svou otázku?