Všechny sbírky
Serverhosting
Virtuální server Linux
Instalace phpMyAdmin pomocí Virtualminu
Instalace phpMyAdmin pomocí Virtualminu

Instalace phpMyAdmin pomocí Virtualminu

Martin Cvrček avatar
Autor: Martin Cvrček
Aktualizováno před více než týdnem

Pomocí Virtualminu můžete snadno provést instalaci oblíbeného správce MySQL databáze, kterým je phpMyAdmin. Toto se děje prostřednictvím Instalačních skriptů, které budete mít k dispozici po řádném dokončení vytvoření webhostingu pro danou doménu. O tom, jak vytvořit webhostingový prostor pro doménu, se může dočíst v článku Vytvoření nového webhostingového prostoru pro doménu.

V levém menu si všimněte odkazu "Install Sripts" a klikněte na něj.

Pokud jste ještě žádný skript neinstalovali, objeví se rovnou seznam dostupných skriptů, které můžete použít pro instalování několika webových aplikací. Pokud jste již Instalovali přes tuto volbu nějakou aplikaci, uvidíte nejprve seznam nainstalovaných aplikací a případně možnost jejich aktualizace, pokud je k dispozici novější verze, nebo možnost jejich odinstalování. Pokud tomu tak je, musíte kliknout na "Available Scripts" (Dostupné skripty), čímž se Vám opět objeví seznam dostupných skriptů pro instalaci.

Nyní se podíváme na sekci Databáze. Zde bychom měli vidět možnost instalace phpPgAdmin (určeno pro databázi Postgre) a phpMyAdmin. U každého názvu aplikace je vidět jak verze, kterou můžete nainstalovat (někdy máte i možnost vybrat si verzi, kterou chcete nainstalovat), tak její hodnocení. Když kliknete na ikonku zelené šipky, dostanete se na stránku s nastavením parametrů pro instalaci dané aplikace.

Zde uvidíte souhrn toho, co přesně budete instalovat. Máte zde dále možnost úpravy některých nastavení. Zejména Vás bude zajímat cesta, kam se aplikace bude instalovat. Standardně je to cesta /public_html/phpmyadmin, což by v případě, že máte webhostingový prostor vytvořený pro doménu mojedomena.cz, znamenalo, že v prohlížeči budete zadávat adresu http://www.mojedomena.cz/phpmyadmin. Tuto hodnotu samozřejmě můžete změnit. At top level - znamená, že se aplikace nainstaluje do /public_html/, phpMyAdmin se tedy spustí při zadání adresy http://www.mojedomena.cz. Tato vlastnost je vhodná v případě, že budete chtít mít přístup do phpMyAdminu pod vlastní doménou třetího řádu, třeba http://phpyadmin.mojedomena.cz/. Tohoto docílíte, pokud si vytvoříte takzvaný Sub-Server pro hlavní webový prostor. O tom pojednává článek Vytvoření domény III. řádu - Sub-Server. Pokud takto vytvoříte doménu třetího řádu, můžete na tomto serveru také provést instalaci phpMyAdminu do kořenové složky webhostingu.

Další nastavení, které nejspíš budete chtít změnit, je možnost instalace českého jazyka pro phpMyAdmin. Pokud toto nastavení necháte nezměněné, v základu se nainstaluje pouze s podporou anglického jazyka. Je tedy nutné zvolit možnost Include all Languages. Poté již stačí kliknout na tlačítko "Install Now"

Dostali jste odpověď na svou otázku?