Co je to FTP

Co je to FTP

Jan Kosniowski avatar
Autor: Jan Kosniowski
Aktualizováno před více než týdnem

Co je to FTP?

FTP (File transfer protocol), je protokol, pomocí kterého můžete provádět kompletní práci se soubory na vzdáleném serveru, jako je kopírování, mazání, přejmenovávání, vytváření adresářů a podobně.

Pro práci s FTP je potřeba mít nějaký program. Můžete přistupovat k serveru pomocí webového prohlížeče a webové aplikace, kterou naleznete na adrese http://webftp.web4u.cz, nebo pomocí specializovaného FTP klienta, bez kterého se pro plnohodnotný přístup k FTP neobejdete.

Jaké programy lze použít?

Existuje spousta klientů pro pohodlnou práci se soubory na FTP. Níže uvedeme pár klientů, které lze použít a které můžete používat zdarma.

  • FileZilla (http://filezilla-project.org/) – Jedná se klienta, který v současné době patří k těm nejlepším. Je takzvaně multiplatforní, což znamená, že jej lze stáhnout jak pro operační systém Windows, tak i GNU Linux.

  • FireFTP (http://fireftp.mozdev.org/) – Jedná se rozšíření pro webový prohlížeč Mozilla Firefox. Opět se jedná o multiplatforního klienta, neboť ho lze instalovat do Firefoxu pro Windows i GNU Linux.

  • gFTP (http://www.gftp.org/)- Klient určený pro operační systém GNU Linux a prostředí Gnome.

  • WinSCP (http://winscp.net/eng/docs/lang:cs)– Klient určený pro operační systém Windows.

  • TotalCommander (http://www.ghisler.com/)– Oblíbený správce souborů, který je určený pro operační systém Windows. Není tedy klasickým FTP klientem, ale má v sobě tuto funkci zahrnutou.

  • Krusader (http://www.krusader.org/) – Oblíbený správce souborů, který je určený pro operační systém GNU Linux a prostředí KDE. Stejně jako Total Commander není klasickým FTP klientem, ale tuto funkci v sobě zahrnuje.

Samozřejmě můžete použít i jiné klienty, které jsou určené pro práci se soubory na FTP.

Údaje pro připojení na FTP

Pokud využíváte PHP hosting, jsou údaje pro připojení následující:

Adresa: ftp.web4u.cz

Jméno: uzivatel

Heslo: heslo

Režim připojení: pasivní režim


Pokud využíváte ASP.NET hosting, jsou údaje pro připojení následující:

Adresa: ftp.aspnet.web4u.cz

Jméno: uzivatel

Heslo: heslo

Režim připojení: pasivní režim

Vaše uživatelské jméno a heslo pro připojení na FTP naleznete v závěrečné zprávě webhostingu.

Dostali jste odpověď na svou otázku?