Všechny sbírky
Webhosting
Co je to webhosting
Co je to webhosting
Jan Kosniowski avatar
Autor: Jan Kosniowski
Aktualizováno před více než týdnem

Co je to webhosting ?

Abyste mohli Vaše internetové stránky zobrazovat na internetu, potřebujete webhosting. Webhosting je pronájem prostoru pro webové stránky na cizím serveru. Ten, kdo server pronajímá, je často označován jako poskytovatel webhostingu. Na pronajatý prostor si posléze nahrajete Vaše webovou prezentaci.

Samotný webhosting ale nestačí. Pro objednávku webhostingového prostoru budete potřebovat doménu. Pokud doménu ještě nevlastníte, provedete objednávku webhostingu spojenou s registrací domény.

Technologie

Můžete si vybrat webhosting, který podporuje minimálně jednu ze 3 technologií:

  1. PHP – Původně tato zkratka znamenala Personal Home Page, dnes je to označení pro PHP: Hypertext Processor. PHP je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru (server-side) a je speciálně navržený pro potřeby webové stránky.

    PHP je jazyk pro webové aplikace. Zvládá generování obrázků, souborů PDF a vytváření Flash animací, které se generují za běhu. Výstupem může být libovolný text, třeba xhtml, nebo jiný xml soubor. PHP je v současné době nejpoužívanější a nejoblíbenější skriptovací jazyk, který je pro vývoje webových prezentací používán. V PHP jsou naprogramovány nejznámější redakční systémy, jako je WordPress, Joomla, Drupal a jiné.

  2. ASP.NET - je součást .NET Frameworku pro tvorbu webových aplikací a služeb. Je nástupcem technologie ASP (Active Server Pages) a přímým konkurentem JSP (Java Server Pages). Ačkoliv název ASP.NET je odvozen od starší technologie pro vývoj webů ASP, obě technologie jsou velmi odlišné. ASP.NET je založen na CLR (Common Language Runtime), který je sdílen všemi aplikacemi postavenými na .NET Frameworku. Programátoři tak mohou realizovat své projekty v jakémkoliv jazyce podporujícím CLR, např. Visual Basic.NET, JScript.NET, C#, Managed C++, ale i mutace Perlu, Pythonu a další. Aplikace založené na ASP.NET jsou také rychlejší, neboť jsou předkompilovány do jednoho či několika málo DLL souborů, na rozdíl od ryze skriptovacích jazyků, kde jsou stránky při každém přístupu znovu a znovu parsovány. [zdroj wikipedia]

  3. HTML (Bez skriptování) - Jedná se o zkratku Hypertext markup Language (Hypertextový značkovací jazyk). Jedná se v současné době o nejoblíbenější jazyk pro vytváření jednoduchých www stránek.

Přesné technické specifikace našich webhostingů naleznete na adrese http://www.web4u.cz/cs/webhosting

Webhostingové tarify

  1. MINI - Tento Webhosting je opravdu základní. Umožňuje nahrát vlastní webovou prezentaci v jazyce HTML. K dispozici máte i e-mailové služby. Celkově máte k dispozici až 5 e-mailových schránek. Tento webhosting je určen pro malé nenáročné webové prezentace o několika stránkách.

  2. HIT - Tento tarif podporuje HTML. Je vhodný pro provoz jednoduchých webových prezentací. Není určen pro běh redakčních systémů, které potřebují pro svůj běh skriptovací jazyk PHP nebo ASP.NET a přístup k databázi. Prezentaci si již vytvoříte sami a nahrajete pomocí FTP na přidělený prostor. Podporuje i soubor .htaccess .

  3. BASIC - Chcete podporu PHP a MySQL databáze? Nepotřebujete velký diskový prostor? Vaše webová prezentace je nenáročná? Tak potom je pro Vás právě tento webhostingový tarif. Je určen zejména na osobní blogy nebo jednoduché firemní stránky. Rozhodně tento tarif není určen pro Náročnější aplikace, jakými jsou eShopy, Komunitní weby a jiné. Tento webhostingový tarif podporuje plně základní instalace CMS Wordpress, Drupal, Joomla.

  4. PHP OPTIMAL/KOMPLET - Tyto dva tarify již podporují skriptovací jazyk PHP a přístup do MySQL databáze. Tento tarif je vhodný pro náročné webové aplikace, zejména redakční systémy. Je zde možné provozovat redakční systémy Wordpress, Joomla, Drupal a další. Podmínkou správného běhu webových aplikací je podpora safe_mode on . Podporuje i soubor .htaccess .

  5. ASP.NET HIT/OPTIMAL/KOMPLET - Pokud k programovaní webových aplikací využíváte technologii ASP.NET, budou právě pro Vás tyto tarify. Pomocí programu Webmatrix snadno zvládnete publikovat na web i redakční systémy, které jsou v tomto programovacím jazyku napsány. Jednoduše si vyberte v galerii dostupných aplikací. Na svém počítači si aplikaci nakonfigurujete a posléze provedete publikování aplikace na webhosting. Všechny aplikace musí být kompatibilní s bezpečnostním režimem MediumTrust. Součástí všech tarifů je MySQL databáze. Tarif Optimal a Komplet navíc obsahuje podporu MSSQL databáze.

Dostali jste odpověď na svou otázku?