Přeskočit na hlavní obsah
Všechny sbírkyWebhosting
Jak používat soubor .htaccess na našem webhostingu
Jak používat soubor .htaccess na našem webhostingu

Jak používat soubor .htaccess na našem webhostingu

Jan Kosniowski avatar
Autor: Jan Kosniowski
Aktualizováno před více než týdnem

Soubor .htaccess je konfigurační soubor webového serveru. Přestože se jedná o jednoduchý textový dokument, může rozhodujícím způsobem ovlivňovat fungování stránek. Soubor si můžete umístit do vašeho webu (na FTP) a v něm upravovat konfiguraci a chování vašich stránek.

  • Možnosti přesměrování

Pokud máte doménu již zavedenou jako "Doménový alias", můžete dané doméně nastavit pravidlo pro její přesměrování, například na jinou Vámi preferovanou adresu stránek.

Základní přesměrování

Příklad:

Preferovaná adresa stránek je www.hlavni-domena.cz a doménový alias k tomuto webhostingu je www.druha-domena.cz. Budeme tedy požadovat, aby při návštěvě adresy www.druha-domena.cz byl návštěvník automaticky přesměrován na námi preferovanou adresu www.hlavni-domena.cz. K tomuto přesměrování nám postačí do souboru .htaccess umístit následující kód:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?druha-domena\.cz
RewriteRule ^(.*)$ http://www.hlavni-domena.cz [R=301]

Při tomto přesměrování bude návštěvník při zadání adresy www.druha-doma.cz/cokoliv automaticky přesměrován na adresu www.hlavni-domena.cz.

Přesměrování se zachováním odkazu

Pokud si budete přát zachovat adresu za danou doménou (www.druha-domena.cz/adresa), na kterou návštěvník vstupoval, například www.druha-domena.cz/galerie, postačí do zápisu přidat potřebný kód níže:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?druha-domena\.cz
RewriteRule ^(.*)$ http://www.hlavni-domena.cz/$1 [R=301]

Při tomto přesměrování bude návštěvník při zadání adresy www.druha-domena.cz/galerie automaticky přesměrován na adresu www.hlavni-domena.cz/galerie

  • Vynucení HTTPS

Pokud na své doméně využíváte SSL, je možné pomocí níže uvedeného příkazu vynutit přesměrování právě na zabezpečený provoz pomocí protokolu HTTPS.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP:X-Forwarded-Proto} !https [NC]
RewriteRule ^ https://www.vasestranky.cz%{REQUEST_URI} [R=301,L]

Pokud nyní do webového prohlížeče zadáte www.vasestranky.cz, budete automaticky přesměrováni na https://www.vasestranky.cz.

Dostali jste odpověď na svou otázku?