Všechny sbírky
Webhosting
Jak používat soubor .htaccess na našem webhostingu
Jak používat soubor .htaccess na našem webhostingu

Jak používat soubor .htaccess na našem webhostingu

Jan Kosniowski avatar
Autor: Jan Kosniowski
Aktualizováno před více než týdnem

Soubor .htaccess je konfigurační soubor webového serveru. Přestože se jedná o jednoduchý textový dokument, může rozhodujícím způsobem ovlivňovat fungování stránek. Soubor si můžete umístit do vašeho webu (na FTP) a v něm upravovat konfiguraci a chování vašich stránek.

  • Možnosti přesměrování

Pokud máte doménu již zavedenou jako "Doménový alias", můžete dané doméně nastavit pravidlo pro její přesměrování, například na jinou Vámi preferovanou adresu stránek.

Základní přesměrování

Příklad:

Preferovaná adresa stránek je www.hlavni-domena.cz a doménový alias k tomuto webhostingu je www.druha-domena.cz. Budeme tedy požadovat, aby při návštěvě adresy www.druha-domena.cz byl návštěvník automaticky přesměrován na námi preferovanou adresu www.hlavni-domena.cz. K tomuto přesměrování nám postačí do souboru .htaccess umístit následující kód:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?druha-domena\.cz
RewriteRule ^(.*)$ http://www.hlavni-domena.cz [R=301]

Při tomto přesměrování bude návštěvník při zadání adresy www.druha-doma.cz/cokoliv automaticky přesměrován na adresu www.hlavni-domena.cz.

Přesměrování se zachováním odkazu

Pokud si budete přát zachovat adresu za danou doménou (www.druha-domena.cz/adresa), na kterou návštěvník vstupoval, například www.druha-domena.cz/galerie, postačí do zápisu přidat potřebný kód níže:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?druha-domena\.cz
RewriteRule ^(.*)$ http://www.hlavni-domena.cz/$1 [R=301]

Při tomto přesměrování bude návštěvník při zadání adresy www.druha-domena.cz/galerie automaticky přesměrován na adresu www.hlavni-domena.cz/galerie

  • Vynucení HTTPS

Pokud na své doméně využíváte SSL, je možné pomocí níže uvedeného příkazu vynutit přesměrování právě na zabezpečený provoz pomocí protokolu HTTPS.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP:X-Forwarded-Proto} !https [NC]
RewriteRule ^ https://www.vasestranky.cz%{REQUEST_URI} [R=301,L]

Pokud nyní do webového prohlížeče zadáte www.vasestranky.cz, budete automaticky přesměrováni na https://www.vasestranky.cz.

Dostali jste odpověď na svou otázku?