Přeskočit na hlavní obsah
Všechny sbírkyDoményCZ doména
Jak si zaregistrovat .CZ doménu vyhranou v aukci
Jak si zaregistrovat .CZ doménu vyhranou v aukci

Jak si zaregistrovat .CZ doménu vyhranou v aukci

Martin Cvrček avatar
Autor: Martin Cvrček
Aktualizováno před více než týdnem

Každá .CZ doména se 61. den po datu expirace přesune mezi expirované a zrušené domény k aukci, které pořádá sdružení CZ.NIC jako správce domény .CZ, s možností vydražit přednostní právo na opětovnou registraci (platí od 1. 5. 2024). Pokud v aukci zvítězíte, můžete si doménu znovu zaregistrovat přímo u Web4U.

Aukce se může zúčastnit jakákoliv fyzická nebo právnická osoba se sídlem v EU, která má ověřený účet MojeID, a fyzická osoba z EU s ověřenou elektronickou identitou. Aukce jsou vždy dostupné v Doménovém prohlížeči, systému pro správu .CZ domén. Bližší informace o podmínkách a průběhu aukcí jsou k dispozici v článku "Jak se zapojit do Aukce" na webu sdružení CZ.NIC.

Vítěz aukce má vždy 7 dní na úhradu přednostního práva registrace domény a následně má 7 dní na samotnou registraci domény. Tu lze provést s využitím objednávkového formuláře na našem webu.

Registrace .CZ domény vyhrané v aukci

Pokud při standardním ověření dostupnosti domény na stránce Objednávka zadáte název domény, která byla vyhrána v aukci, obdržíte potvrzení, že si doménu může zaregistrovat pouze vítěz aukce. I zde je k dispozici odkaz na příslušný objednávkový formulář, přes který lze dokončit objednávku dle kroků popsaných níže. Jestliže je zadaná doména stále v aukci a dosud nebyla vydražena, zobrazí se upozornění Probíhá aukce doménového jména.

Prostřednictvím formuláře pro registraci .CZ domény vyhrané v aukci vždy dojde k ověření, zda jste v aukci vyhráli. V případě úspěšného ověření bude doména vložena do objednávky. Zde je tedy nutné zadat doménu a identifikátor kontaktu. Doména musí být zaregistrována s použitím identifikátoru kontaktu, který v aukci zvítězil. Registrace s použitím jiného identifikátoru není povolena.

Po úspěšném přidání domény do objednávky lze objednávku zahájit kliknutím na tlačítko POKRAČOVAT.

Ve druhém kroku si můžete zvolit, jestli chcete Objednat pouze domény nebo jestli k doménám objednáte Webhosting anebo Serverhosting . Tyto služby můžete kdykoliv doobjednat samostatně. Zároveň si můžete u Objednat pouze domény zvolit, jestli chcete Zřídit zdarma webhosting VIZITKA, který Vám umožní mít provozovat jednu základní stránku a jednu e-mailovou schránku. Více se dozvíte v našem článku ZDE.

V dalším kroku je nutné vyplnit informace o zákazníkovi. V případě, že jste Nový zákazník, musíte nejprve vyplnit přihlašovací údaje do klientské sekce, která se touto objednávkou vytvoří. Kolonky, které jsou označeny tučně a *, musí být vyplněny. Pokud jste Stávající zákazník a na začátku objednávky jste se nepřihlásili do klientské sekce, můžete tak učinit nyní, pokud vyberete tuto možnost.

Společnost Web4U navíc umožňuje propojit klientskou sekci s Vaším MojeID. Pokud tuto službu využíváte, můžete se Přihlásit pomocí MojeID. Po vyplnění údajů nového zákazníka nebo po přihlášení stávajícího zákazníka kliknětě na POKRAČOVAT.

V další části je nutné zadat fakturační údaje. Pokud jste přihlášený uživatel, již máte fakturační údaje předvyplněné a systém automaticky otevře kartu VEDENÉ FAKTURAČNÍ KONTAKTY. Pokud máte více fakturačních kontaktů ve své klientské sekci, můžete si zvolit ten správný. Můžete také založit NOVÝ FAKTURAČNÍ KONTAKT. Po vybrání správného fakturačního kontaktu stačí kliknout na POKRAČOVAT.

V případě, že budete zakládat nový fakturační kontakt, budou údaje předvyplněny, a to z údajů, které jste uvedli na předchozí stránce. Tyto údaje nemusí být stejné a můžete tak mít rozdíly kontaktní údaje a fakturační údaje.

Na dalším kroku je nutné zadat detailní informace k doméně. K CZ doméně se vždy přiřazuje takzvaný Kontakt držitele domény. V případě registrace domény vyhrané v aukci musíte v sekci "Nastavení pro domény cz" zvolit možnost VLASTNÍ IDENTIFIKÁTOR a poté vyplnit identifikátor vítěze aukce, pokud již není předvyplněn. Pokud je v objednávce více domén, všechny budou zaregistrovány právě s tímto identifikátorem.

Po zadání všech údajů a správného identifikátoru kontaktu, případně pokud je správný identifikátor již vyplněn, zvolte možnost POKRAČOVAT.

V dalším kroku dojde k přesměrování na SHRNUTÍ OBJEDNÁVKY. Zde postačí zkontrolovat obsah košíku, zaškrnout souhlas s pravidly registrace a správy doménových jmen a zvolit možnost OBJEDNAT. Tím dojde k úspěšnému dokončení registrace .CZ domény vyhrané v aukci.

Za jakých okolností je dovolena volná registrace domény, která byla umístěna do aukce?

Pokud vítěz aukce nezaplatí za přednostní právo na registraci domény, případně pokud přednostní právo nevyužije a nedojde k registraci domény, příslušná aukce bude opakována (nejvýše čtyřikrát). Jestliže doména není vydražena v žádné z aukcí, do kterých je umístěna, je následně zcela smazána a uvolněna k nové, volné registraci. Následně si ji může zaregistrovat jakýkoliv zájemce u libovolného registrátora.

Dostali jste odpověď na svou otázku?