Všechny sbírky
Domény
CZ doména
Změna name serverů (NSSETu) u CZ. domény
Změna name serverů (NSSETu) u CZ. domény

Změna name serverů (NSSETu) u CZ. domény

Martin Cvrček avatar
Autor: Martin Cvrček
Aktualizováno před více než týdnem

Name servery jsou v případě .CZ domény součástí tzv. NSSET, tedy souboru informací o nastavení name serverů, které určují, na jaký server je doména nasměrována. Změnu NSSETu provedete po přihlášení do Vaší klientské sekce, kde je doména vedena.

Více informací o NSSetu a návod na jeho případnou registraci najdete v článku Co je NSSET a jeho registrace.

Po přihlášní zvolte možnost Správa domén.

Nyní je třeba dostat se k úpravě NSSETu u konkrétní domény, a to kliknutím na tlačítko "Upravit". To se nachází v tabulce Seznamu vedených domén u domény, v jejímž případě chcete měnit name servery.

Na další stránce zvolte možnost "Změna technických údajů".

Nyní již můžete editovat NSSET pro Vámi vybranou doménu. Níže najdete popis relevantních položek, které je možné měnit v rámci Údajů o doméně.

1 Identifikátor NSSETu - zde je třeba zadat hodnotu, kterou Vám sdělil Váš poskytovatel webhostingových služeb, případně je možné zadat identifikátor NSSETu, který jste si registrovali. V případě, že chcete využívat pro doménu naše name servery, musí zde být vyplněna hodnota WEB4U.

2 Identifikátor KeySetu - pokud nemáte k dispozici identifikátor KeySetu, který může poskytnout Váš poskytovatel webhostingových služeb, nechte toto pole prázdné. Pouze v případě, že budete využívat naše name servery, uveďte nebo ponechte zde hodnotu "WEB4U".

Upozornění: údaje v závorkách jsou pouze příklady pro ilustraci možné podoby zadávaných hodnot.

V dalším kroku je nutné zvolit způsob autorizace provedených změn. Vhodné možnosti potvrzení jsou "E-mailem" nebo "Notářem", tedy pomocí úředně ověřeného podpisu. V prvním případě je následně na adresu držitele domény zaslán e-mail s odkazem, přes nějž lze změny potvrdit. V případě notáře je na e-mail majitele klientské sekce zaslán text, který je třeba po vytištění a úředně ověřeném potvrzení zaslat poštou.

Pokud je jako administrační kontakt u domény vedená společnost Web4U, e-mail by byl zasílán na adresu [email protected], nemůžeme tedy tuto změnu potvrdit za Vás a vždy musíte zvolit zaslání potvrzovacího e-mailu na adresu držitele domény. Poté můžete kliknout na "Odeslat požadavek".

Nejprve bude doména odpodepsaná z DNSSEC. Tato operace trvá až 6 hodin a není možné ji z naší strany urychlit. Až poté, co bude doména odpodepsaná z DNSSEC, dojde k odeslání potvrzovacího e-mailu. Jakmile bude požadavek potvrzený, změna NSSETu se projeví během 24 hodin.

Dostali jste odpověď na svou otázku?