Transfer .EU domény

Transfer .EU domény

Martin Cvrček avatar
Autor: Martin Cvrček
Aktualizováno před více než týdnem

Co je to transfer domény?

Transfer domény slouží současnému majiteli domény k převodu od jednoho registrátora k druhému (například od konkurencnifirma.cz k web4u.cz).

Při transferu domény nepřicházíte o její předplacené období. Datum expirace (konec předplatného období domény) je pevně stanoveno v Centrálním registru (pro každou koncovku existuje samostatný centrální správce) a nelze ho měnit jinak než prodlužováním platnosti.

Převod .eu domény je zpoplatněn částkou za transfer domény. Při tomto převodu je doména prodloužena o 1 rok (k současnému datu expirace se tedy přidá 1 rok).

Ceník naleznete na tomto odkazu.

Postup převodu:

1. Na stránce www.web4u.cz zadejte název Vaší domény a počkejte na ověření. Pokud je možné doménu převést k nám, objeví se u domény nápis PŘEVOD.

Obrázek č. 1

2. EU doména je převáděna vždy s prodloužením na jeden rok, na dalším kroku není možné u domény nic měnit.

Obrázek č. 2

3. Ve druhém kroku si můžete k doméně vybrat webhosting či serverhosting, ale je možné pokračovat pouze s doménou. Nově ke každé doméně získáváte zdarma jednoduchý webhosting VIZITKA. Pokud o webhosting zdarma nemáte zájem, zrušte výběr této možnosti.

Obrázek č. 3

4. Pokud máte zřízenou službu "MojeID", můžete se přihlásit prostřednictvím této služby. Jestli již máte založenou klientskou sekci, ve třetím kroku zvolte možnost "Stávající zákazník" a přihlaste se. Jestliže klientskou sekci vedenou doposud nemáte, vyplňte formulář a klikněte na "Pokračovat". Pokud jste v začátku objednávky transferu domény přihlášeni do své klientské sekce, budete moci rovnou vybrat fakturační údaje, které mají být u domény vedeny. Můžete také zvolit registraci nového účtu "MojeID".

Obrázek č. 4

5. Na dalším kroku je nutné zadat detailní informace k doménám. Můžete uvést údaje k majiteli (držitel domény).

V případě, že domény objednává osoba, která žije mimo území České republiky, je nutné zvolit název Země. Pokud jsou domény objednávány plátcem DPH, pak doporučujeme vyplnit DIČ subjektu (u zahraničních společností označované jako VAT). DIČ vyplňujte včetně označení členského státu EU (u českých subjektů každé DIČ začíná prefixem CZ).

Vzor vyplnění:
DIČ: CZ12345678

V případě, že je Administrační kontakt shodný s Majitelem, nechte volbu zaškrtnutou, není nutné ji měnit. Dále pak můžete nastavit name servery. Zadejte primární a sekundární name server, na které mají být domény směřovány. Nepovinně může být vyplněno name serverů více. Standardně jsou předvyplněny name servery naší společnosti:

ns.web4u.cz
ns2.web4u.cz

Domény po převodu/registraci začnou směřovat na objednávané služby u naší společnosti. Případnou změnu name serverů doporučujeme pouze pokročilým uživatelům.

Hodnoty, které jsou zde předvyplněné, změňte v případě, že již pro doménu máte objednané webhostingové služby u jiné společnosti a tato společnost Vám sdělila name servery, které se mají zadat. Tuto hodnotu také můžete později snadno změnit v klientské sekci po registraci domény. Více o tom se dozvíte v článku Změna name serveru u EU domén.

Dále je nutné zvolit Nastavení pro domény EU, a to přesněji Jazyk (vlastník). U EU domény je povinnost zvolit jazyk, kterým hovoří majitel, resp. administrativní kontakt domény. Vyberte prosím příslušný jazyk ze seznamu. Následně můžete Pokračovat na další krok.

Obrázek č. 5

6. Ve spodní části stránky čtvrtého kroku naleznete kolonku pro zadání transfer hesla pod názvem "Zadání hesla pro převod domény". Buď sem zadáte transfer heslo, nebo zaškrtnete možnost "dodám později", přičemž Vám bude na kontaktní email zaslána žádost na doplnění transfer hesla. To obsahuje celkem 16 písmen a číslic oddělených pomlčkami v následujícím formátu: XXXX-AAAA-BBBB-CCCC. Pro jeho získání je třeba obrátit se na současného registrátora domény. Informace o současném registrátorovi domény můžete dohledat na stránkách centrálního registru .eu domén www.eurid.eu. V případě potíží můžete také využít nouzový formulář pro zaslání hesla, návod naleznete na tomto odkazu.

Obrázek č. 6

5. V pátém kroku se nachází "Shrnutí". Zde stačí zkontrolovat, jestli jsou všechny údaje správné, a potvrdit.

Dostali jste odpověď na svou otázku?